Around The World in Milan

Tasarım yılının en büyük etkinliği olan Milano Salone Del Mobile festivalinde şehir bir defa daha iç mimari sektörü tarafından fethedildi. Caddeler, ürünlerini sektörün gelecek vaat eden yeni isimleri ile yan yana sergileyen mobilya ve mimari dünyasının en büyük isimleri ile doluydu. Kendi şirket içi tasarım ekibimiz de fuarın en cazip trendlerini tespit etmek amacıyla stüdyo ve showroomları gezmek üzere Milan Tasarım Haftası'nı ziyaret etti ve burada çok sayıda fikir ve yaratıcı eseri dikkatlice inceleyerek, önümüzdeki 18 ay ve sonrasında iç mekanlarımızın görünümüne şekil vereceğine inandığımız altı kilit trendi seçti. İç tasarımın birçok veçhesinden süzülecek olan bu çeşitli trendler genelde evlerimizde daha sıcak, daha duyusal ve rahatlatıcı bir görünüm ve his yaratmaya doğru evriliyor.

ÇIPLAK TONLAR

Hem gözü hem de ruhu rahatlatan, hemen göze çarpmayan, yumuşak renklere her yerde rastlanması, stresli yaşamlarımızdan kaçmak için rahatlatıcı iç mimari unsurlarına yönelme arzusunu ortaya koyuyor. Temel renk olan ten pembesi, yarattığı dokunma hissi ile kullanıcıyı duygusal bir bağlantı kurmaya davet ediyor. Bunun organik, ağartılmamış ahşap, dokunsal pirinç ve bakır ile bir araya getirildiğini gördük.

MERMER

Bir zamanlar daha ziyade retro ve şatafatlı bir malzeme olarak görülen mermer, tercih edilen lüks tasarım malzemesi olarak geri dönmeye devam ediyor. Bu yıl, mermerin parlak beyazdan daha popüler olan daha sıcak ve değişik tonlardaki versiyonlarının sandalyelerden kitaplıklara kadar her şeyde kullanıldığını gördük. Mermer, yine sıcak renk tonlarını öne çıkaracak şekilde plastik gibi pürüzsüz malzemelerin yanı sıra organik, duyusal ahşap ve metal ile birleştirildi.

METAL YÜZEYLER

Bir zamanlar soğuk, katı ve endüstriyel olarak görülen sıcak tonlardaki metal yüzeyler bu yıl sergilenen birçok parçaya lüks bir hava ve ışık sağlamaya devam etti. Bakır, pirinç ve bronz tüm tasarım disipinlerindeki çeşitli tasarımlarda boy gösterse de, tercih edilen yüzey rengi, egzotik ahşap, deri ve kadife ile birleştirildiğinde büyük bir cazibe katan kırmızı altın oldu. Fuarın yıldızı, Knoll'un 50. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 18 ayar altın ve mavi kadife ile yarattığı Platner koltuğu oldu.

GİZLİ MUTFAKLAR

Salone'de düzenlenen özel Eurocucina mutfak fuarında, mutfakları bulmak oldukça zordu! Birçok şirket kullanılmadığı zamanlarda çalışma yerlerinin saklandığı mutfaklara yer verdi; duvara geri çekilen aspiratörler, set üstü ocakları kapayan sürgülü kapaklar, hatta lavabonun üzerine konulan tezgah. Ayrıca, tüm mutfak büyük sürgülü kapılar ile kapatılarak bir mobilya veya heykelimsi bir objeye dönüştürülüyor. Trend, hem temiz, düzenli ortamlara duyulan ve giderek artan arzuyu hem de serbest plan yaşama alanlarında çok sayıda fonksiyonu gizleme ihtiyacına işaret ediyor.

ORGANİK AHŞAP

Teknoloji ve gelenek, bu yıl ahşap ile çalışmanın yeni yollarını sunmak üzere çarpıştı. Modern üretim ve işleme teknikleri, ahşap mobilyalarda kıvrımlı hat ve yüzeylerin hem ahşabın doğal dokusunu vurguladığı hem de kullanıcıyı bu dayanıklı malzeme ile fiziki temasa geçmeye davet ettiği akıcı, duyusal formlarda bir patlamaya yol açtı. Bu, ahşabın deri ve kalıplanmış plastik gibi diğer duyusal malzemeler ile birleştirilmesi ile daha da geliştiriliyor.

ÇOCUK MOBİLYALARI

Design for children is emerging as one of the hot trends as designers and brands cotton on to the vast potential of the kids' furniture market. Among those to spot a gap in the market was Italian brand Kartell, which launched an entire new range of products for younger users. In most cases brands are approaching the objects as adult’s furniture for the reason that you do not have to clutter your house with objects that do not fit into the environment.