Around The World in Milan

Najveći dizajnerski događaj godine, milanski Salone del Mobile festival industrije interijera ponovno je preuzeo grad. Ulice su bile pune najvećih imena proizvodnje namještaja i arhitekture, uz nova i rastuća imena na sceni. Naš dizajnerski tim detaljnom analizom tog bogatstva ideja i kreativnosti odabrao je šest ključnih trendova za koje smo sigurni kako će određivati izgled naših interijera u narednih 18 mjeseci, a možda i dulje. Ti raznoliki trendovi filtrirat će se kroz mnoge aspekte dizajna interijera, u smjeru prema toplijem, umirujućem izgledu i osjećaju naših domova.

MEKANI TONOVI

Mekane, suptilne boje - ugodne za oči i um - bile su posvuda, što ukazuje na želju za umirujućim elementima interijera kao bijegom od stresnog života. Osnovna boja bila je ružičasta boja kože, evocirajući osjećaj dodira i pozivajući na emocionalnu vezu. Vidjeli smo to najčešće u kombinaciji s organskim, neizbijeljenim drvom te broncom i bakrom.

MRAMOR

Nakon što se dugo smatrao retro, razmetljivim materijalom, mramor se vraća na scenu kao akcent u prostoru s daškom luksuza. Ove godine vidjeli smo mramor korišten na gotovo svemu, od stolica do polica za knjige, većinom u svojoj toplijoj išaranoj verziji, nasuprot hladnoj bijeloj varijanti. Mramor se često nalazi u kombinacijama s raznim drugim umjetnim i prirodnim materijalima, kao što su plastika, drvo i metali.

METALNI ZAVRŠNI SLOJ

Nakon što smo ga dugo gledali kao hladan, tvrd, industrijski materijal, metalni finiš vraća se u toplim tonovima i nastavlja pružati dašak luksuza i svjetlosti na mnogim komadima prikazanim ove godine. Bakar, mjed i bronca sadržani su u brojnim izvedbama u svim dizajnerskim disciplinama, ali crveno zlato kao najčešći odabir dodalo je najveću dozu glamura u kombinaciji s materijalima kao što su egzotično drvo, koža i baršun. Zvijezda showa bio je kultni Platner naslonjač, sada ​​izrađen od 18-karatnog zlata i plavog baršuna koji je tako proslavio svoj 50. rođendan.

SKRIVENE KUHINJE

Na Eurocucina izložbi posvećenoj kuhinjama teško je bilo pronaći same kuhinje! Mnoge tvrtke izložile su kuhinje koje je sakrivaju svoje djelovanje kada nisu u uporabi - nape koje se daju uvući u zid, klizne navlake za kuhala, pa čak i radne plohe za pokrivanje sudopera. Osim toga, velika klizna vrata korištena su za zatvaranje cijele kuhinje, pretvarajući je u komad namještaja ili čak skulpturu. Trend ukazuje na našu povećanu želju za čistim, nezatrpanim okruženjem te otvorenim dnevnim prostorima koji skrivaju više funkcija.

NEPRERAĐENO DRVO

Tehnologija i tradicija sudarile su se i ove godine predstavljajući nove načine rada s drvom i ove godine. Moderna proizvodnja i tehnika prerade stvorili su eksploziju fluida, senzualnih oblika drvenog namještaj gdje zakrivljene linije i površine istovremeno ističu prirodnu teksturu drva i pozivaju korisnika na fizički kontakt s ovom materijom. To je dodatno pojačano kombiniranjem drva s drugim materijalima ugodnim na dodir, poput kože ili lijevane plastike.

NAMJEŠTAJ ZA DJECU

Dizajn za djecu pojavljuje se kao jedan od vrućih trendova među dizajnerima i raznim brandovima koji kreću u iskorištavanje ovog ogromnog potencijala tržišta. Među onima koji su prvi uočili ovu prazninu na tržištu je talijanski brand Kartell koji je pokrenuo cijeli novi spektar proizvoda za mlađe korisnike. U većini slučajeva ovi brandovi pristupaju dječjem namještaju na isti način kako bi pristupili dizajnu namještaja za odrasle, iz razloga kako ne biste natrpali svoju kuću predmetima koji se ne uklapaju u cijelokupno okruženje.