Dalekovidna i održiva proizvodnja

Sve GROHE proizvodne lokacije diljem svijeta rade prema strogim standardima upravljanja okolišem te sigurnosti i zaštite na radu

Održivost ima puno strana za međunarodnu kompaniju kao što je GROHE, a energetski učinkovita proizvodnja jedna je od njih. Poslujući na tri lokacije u Njemačkoj i tri u inozemstvu, GROHE AG predan je proizvodnji na najodrživiji mogući način, uzimajući u obzir i gospodarske aspekte. Kao dio tog nastojanja, GROHE unaprjeđuje sve faze poslovanja i proizvodne procese na trajnoj razini, kako bi zadovoljio sve okolišne te zahtjeve sigurnosti i zaštite na radu.

Kao vodeći svjetski proizvođač sanitarnih armatura, GROHE djeluje kao uzor čitavoj industriji i donosi proaktivni pristup današnjim ekološkim, gospodarskim i društvenim izazovima. Sve GROHE proizvodne lokacije diljem svijeta posluju prema središnjim organizacijskim smjernicama i procedurama upravljanja okolišem i sigurnosti i zaštite na radu. Lokalna usklađenost ima visok prioritet i provjerava se kroz redovne interne i eksterne audite. Sve središnje jedinice i proizvodne lokacije u Europi imaju certifikat ISO 14001, vodeći međunarodni standard za sustave upravljanja okolišem, još od 2003. Tvornica na Tajlandu pridružila se 2004. Tvrtkin sustav za upravljanje kvalitetom ima certifikat ISO 9001 od 1992. U studenom 2011., sve GROHE proizvodne lokacije u Njemačkoj, Portugalu i Tajlandu certificirane su za OHSAS 18001:2007, vodeći svjetski standard za sigurnost i zaštitu na radu te sustave upravljanje sigurnošću.

Kontinuirani okolišni napori

Na proizvodnoj lokaciji, okolišni fokus je na energetskoj i učinkovitosti resursa, izbjegavanju otpada i visokoj stopi recikliranja, niskoj potrošnji vode i zaštiti klime. Još 2007., GROHE je počeo računati svoj ugljični otisak. Ta je procedura odmah pokrila sve proizvodne pogone, a u 2010. je proširena i na logističke procese; 2011. GROHE je počeo računati ugljični otisak i za svoje međunarodne distribucijske kompanije.

Već dugi niz godina, GROHE Grupa uspješno povećava svoju reciklažu. I to naročito u međunarodnim proizvodnim pogonima. Otpaci koji nastaju u proizvodnom procesu slavina gotovo se potpuno ponovo koriste ili tope i interno recikliraju. Gotovo sav otpad, strugotine i slično mogu se otopiti i odmah reciklirati u procesu. Plastični dijelovi koji se javljaju kao otpad često se usitnjavaju u granule i vraćaju u isti stroj.

Nabavni odjelu u GROHE-u imaju veliku važnost po pitanju održivosti. Njihovi se napori fokusiraju na GROHE Supplier Code of Conduct kao na različita ocjenjivanja dobavljača i audit sheme, obveze o sukladnosti koje dobavljači i pružatelji usluga moraju potpisati. Ti dokumenti dobavljače obvezuju poštivanje GROHE standarda o zaštiti okoliša te sigurnosti i zaštite na radu.

Energetska i učinkovitost resursa važni su dijelovi GROHE proizvoda ne samo u svakodnevnoj upotrebi, već i u proizvodnoj fazi. Novi procesi i tehnologije usvojeni diljem kompanije doveli su do značajnih smanjenja korištenja resursa. Ulaganja u ekologiju često donose i gospodarske dobrobiti. To je očito iz primjera GROHE-ove tvornice u Hemeru, gdje je godišnja potrošnja plina smanjena za cca 20%, nakon instalacije sustava za povrat topline, kao i nove jedinice za odmašćivanje. Istovremeno, godišnja potrošnja energije također je smanjena za oko 20 posto kroz instalaciju sustava kontrole kompresora te kroz modernizaciju tvorničkog sustava osvjetljenja hala.

Lijevanje ostaje ključan dio proizvodnje slavina i energija potrebna za otapanje metala važno je ekološko pitanje. GROHE je znatno smanjio intenzitet energije ovog procesa kroz povrat otpadne topline. GROHE je također implementirao različite programe čiji je cilj smanjiti udio mesinga u slavinama; kao rezultat, težina jednoručne miješalice za umivaonik smanjena je za 30 posto.

Fokus na čistu vodu

Budući da se GROHE svijet okreće oko vode, stroga kontrola zagađivanja ima izuzetno važnu ulogu na svim razinama u kompaniji. Njemačka ima stroga ograničenja za otpadne vode i zračne zagađivače koja se primjenjuju i na ostale međunarodne proizvodne pogone. Suvremene i dosljedne tehnologije praćenja koriste se kako bi se isključio rizik zagađenja vode kroz hladna maziva korištena u proizvodnom procesu. U tajlandskoj tvornici, kompanija je instalirala pogon za obradu vode baziran na bilju koji čisti otpadne vode koristeći mikro-organizme koji naseljavaju biljke. Kanalizacijski podrum u tvornici u Hemeru znatno je moderniziran. Osim toga, kompanija nastavlja poduzimati sve potrebne mjere za smanjenje drugih ekoloških rizika. Sve proizvodne lokacije imaju krizne planove te održavaju redovite požarne i evakuacijske vježbe. Zaposlenici su tkaođer obučeni za reakciju u slučaju kemijskog istjecanja.

Održivu proizvodnju u GROHE-u podupire i predanost kompanije zaštiti okoliša te očuvanju sigurnosti i zaštite na radu.