•  

Atrion am Lietzensee
Berlijn, Duitsland

Einddatum 2007
Arcitecten: Gregor Fuchshuber & Partner | Free Architects

Voormalig Regionaal Hof van Justitie

Speciale aandacht is altijd nodig als het gaat om de modernisering van historisch belangrijke gebouwen. Dit geldt des te meer voor de transformatie van het voormalige Regionale Hof van Justitie aan de Berlijnse Lietzensee. Het gebouw stond al tien jaar leeg toen er werd besloten het complex om te zetten in een top-of-the-range residentieel project met de naam ""Atrion"". De architecten van Gregor Fuchshuber & Partner hadden de taak 96 appartementen op een absolute toplocatie te creëren, zonder de historische integriteit van het gebouw aan te tasten. Naast de technische uitdaging moesten de makers ook nog een oogje op de kosten te houden. Hun ontwerp werd grotendeels beïnvloed door het gebouw en de ondersteunende structuur alsook de weelderige inrichting van het gebouw, dat vroeger een vertegenwoordigende functie had. Volgens Gregor Fuchshuber was het de kunst de individuele charme van het gebouw en de toegankelijkheid en bruikbaarheid te behouden, terwijl ook aan de technische en financiële aspecten voldaan werd.

Het gebouw bestaat uit vier delen: de presidentiële vleugel parallel aan het meer, de rechtszaal vleugel parallel aan de school en de kantoor- en parkvleugels binnen het domein. De lay-out van deze vleugels creëert rustige binnenplaatsen. Een zorgvuldige renovatie en algemene wijziging van het gebouw liet de creatie van zelfstandige, hoogwaardige leefruimtes met verschillende typen appartementen toe.

Het individuele karakter van de appartementen is het resultaat vanhun verschillende specificaties of hun locatie binnen het gebouw, de historische waarde van de kamers en de originele elementen zijn geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Speciale interieurconcepten waren nodig om een hoog percentage van deze historische elementen te behouden en te integreren in de nieuwe context. Moderne, meestal structuren met twee verdiepingen, werden geïnstalleerd in de historische zalen. Het idee hierachter was om de presidentszalen op te delen in onafhankelijke appartementen wat vergelijkbaar is met de inrichting van lofts in fabrieksgebouwen.

Vrijgevigheid is het keurmerk in de kamers die dagelijkse gebruikt worden voor persoonlijke hygiëne en verzorging. De badkamers hebben natuurlijk daglicht en ventilatie zodat de bewoners kunnen ontspannen en ontkomen aan de stress van het dagelijkse leven. Hun onopvallend ontwerp bestaat uit wit sanitair, klassieke witte tegels in horizontale richting op de muren en leisteen-achtige tegels op de vloeren.

Identieke materialen zoals kranen en toebehoren zijn gespecificeerd voor alle appartementen. Witte Skate Air bedieningspanelen op de Rapid SL WC´s zijn voorzien van hetzelfde stijlvolle ontwerp. De algemene sfeer van helderheid wordt ondersteund door de tijdloze GROHE Essence kraan waarvan het ontwerp zich richt op cilindrische vormen. Volgens architect Gregor Fuchshuber was deze keuze dan ook gedreven door de intuïtieve werking van de kraan, de mogelijkheid om de kraan in hetzelfde ontwerp te gebruiken voor alle sanitaire elementen en de goede prijs-kwaliteit verhouding. De architecten wilden uiteindelijk een consistente vormgeving voor de wastafels, badkuipen en douches.

Bedieningsgemak heeft ook een belangrijke rol gespeeld wat betreft de kranen en hulpstukken voor het voormalige Regionale Hof van Justitie. GROHE SilkMove ® technologie staat garant voor soepele en slijtvaste werking. ""Voor het leven"", zo te zeggen. Eenvoudige bediening is ook gewaarborgd door de GROHE Tempesta handdouches, die perfect passen bij de algemene badkamerontwerpen.

In dit project geïnstalleerde GROHE producten