•  

Freudenstein Castle
Freiberg, Duitsland

Freudenstein Castle Freiberg, Duitsland
Fotografie: Sven Fröhlich
Arcitecten: AFF architekten

Voormalig fort Schloss Freudenstein

"Gebouwd in de 12de eeuw als een fort om de zilvermijnschatten van de regio te beschermen, Schloss Freudenstein straalt als was het nieuw vandaag. Sinds haar renovatie, heeft het kasteel niet enkel onderdak geboden aan de mijnarchieven maar ook aan de grootste collectie mineralen in de wereld.

In de afgelopen eeuwen onderging het voormalige fort in de Oost-Duitse stad Freiberg radicale conversies alsook oorlogsgebonden hergebruik, vernietiging en reconstructie.

In 2004, wonnen AFF architekten uit Berlijn een Europese wedstrijd om het kasteel om te vormen tot een culturele faciliteit. Drie volle jaren van ontwerp en bouw waren noodzakelijk om het kasteel te moderniseren. Het functionele ontwerp vandaag voorziet ideale bewaringsvoorwaarden voor culturele schatten – terwijl ze tegelijkertijd bouwden naar de bewaarde, historische structuren.

Het doel van het reconstructiewerk, vervolledigd in januari 2008, was om het nieuwe met het oude te contrasteren. Bezoekers vinden een modern centrum waarin ze de diverse culturele goederen kunnen bekijken. Tegelijkertijd laat het kasteel zelf hen toe terug te reizen in het verleden.

In overeenstemming met het overkoepelende concept, warden harde materialen, vette kleuren en eenvoudige producten gekozen voor de sanitaire voorzieningen. De zelfsluitende GROHE Contropress kranen maken niet enkel een duidelijk statement – ze zijn functioneel, economisch en duurzaam"